Dla przedszkoli

Proponujemy Państwu zajęcia w naszym studio dla grup do 22 osób dobrane pod kątem wieku oraz kątem tematycznym. Zajęcia mogą także nawiązywać do pór roku oraz świąt, np. jesienne smakołyki, Boże Narodzenie czy wiosenne sałatki.

Taka forma zajęć stanowi doskonałe urozmaicenie i uzupełnienie wiadomości, które dzieci zdobywają w przedszkolu. Na zajęciach dzieci rozwijają swoje praktyczne umiejętności kulinarne oraz poznają zasady prawidłowego żywienia. Jest to czas na brudzenie rąk, wąchanie przypraw oraz testowanie nowych smaków.

W czasie zajęć przedszkolaki kształcą umiejętności współpracy w grupie, czerpią radość ze wspólnego przygotowywania posiłków. Samodzielne przygotowanie potraw jest dla dzieci bardzo atrakcyjne, sprawia im wiele radości i zachęca do konsumpcji.

Dzieci najczęściej przygotowują sałatki, kanapki, surówki, pieką proste ciasteczka, przyrządzają proste desery oraz doskonalą umiejętność nakrywania do stołu, a także kulturalnego zachowywania się przy nim podczas konsumowania wspólnie przygotowanych potraw i smakołyków.

Dla szkół

Zajęcia kulinarne dla szkół mają charakter praktyczno-teoretyczny i są uzupełnieniem zajęć wychowania technicznego. Uczniowie poprzez te zajęcia usprawniają się manualnie poprzez: krojenie, obieranie, ugniatanie, mieszanie, smarowanie i inne.

Wybór tematyki zajęć jest praktycznie nieograniczony. Rozmawiamy o zdrowym żywieniu, sezonowości w kuchni, kuchniach świata czy zasadach savoir-vivre’u. Menu możemy dostosować do tematów, o których dzieci uczą się na lekcjach geografii czy historii.

Podczas zajęć gotujemy, spożywamy wykonane potrawy oraz wspólnie sprzątamy kuchnię. Dzieci uczą się samodzielności w kuchni, zapoznają się z nowymi smakami i przyprawami.

Jesteśmy w stanie przyjąć grupy do 22 osób. Minimalna ilość grup szkolnych to 16 osób.

Cena takich zajęć zależy od ilości osób i jest uzgadniana telefonicznie pod nr tel. 512466570