Zajęcia z profesjonalnymi kucharzami, wieloletnimi szefami kuchni

Prowadzić je będzie zaprzyjaźniony z nami profesjonalny kucharz, Paweł Salamon. Kiedyś szef kuchni włoskiej Don Vittorio, nauczyciel zawodu w szkole gastronomicznej w Gorzowie Wlkp, juror w konkursach gastronomicznych, kucharz z wieloletnim stażem i doświadczeniem. Spod jego ręki wyszedł laureat konkursu „Kulinarny talent 2014″. Przez dwa lata pracował w Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort a obecnie szefuje kuchni Hotelu Konferencyjnego “Smolarnia”. Zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski, Mistrz Polski 2016 oraz v-ce Mistrz 2017. Współtwórca restauracji “Między wierszami ” w Gorzowie Wlkp. Pochodzi z Gorzowa Wielkopolskiego, gdzie wkroczył na swoją kulinarną ścieżkę. Doświadczenie zdobywa zarówno w Polsce, we Francji i w Hiszpanii.

Wyznaje zasadę, że w kuchni najważniejszy jest produkt i zadbanie o jego jak najlepsze wykorzystanie. Jego potrawy rodzą się odważnie i powstają przy zachowaniu elementarnych, często zapominanych zasad panujących w kuchni. W efekcie końcowym spod jego ręki wychodzą dania będące niepowtarzalną wariacją kulinarną. Zajęcia będą trwały ok. 3 h i nauczymy się pod okiem mistrza w zależności od tematu przewodniego potraw z przeróżnych stron świata wg wcześniej przygotowanych zestawów (tematy widoczne w kalendarzu zajęć). W trakcie zajęć oczywiście konsumpcja przygotowanych wspólnie potraw. W cenie zajęć fartuchy, przepisy, woda oraz wszystkie komponenty i sprzęty potrzebne do wykonania dań. Z Pawłem zaprosimy Was do kuchni francuskiej, włoskiej,sezonowej oraz wielu innych.

Rodzaje warsztatów dla dorosłych

Męski wieczór

to wieczór przeznaczony tylko dla Panów, odbywający się cyklicznie co 3-4 miesiące. W tylko męskim gronie pod okiem profesjonalnego kucharza Panowie przygotują 4-5 dania o typowo “męskim” charakterze.

Wieczory tematyczne

z danej kuchni np włoski wieczór, francuski wieczór, tajski wieczór. Dania będą pochodziły tylko z tej kuchni, której bedzie dotyczyć tematyka wieczoru. W miłlej atmosferze przygotujemy wspólnie parę dań a na końcu przy wspólnym stole skonsumujemy je. Przepisy, które zostaną wydane podczas tych wieczorów będzie można potem odtworzyć spokojnie w domu.

Warsztaty z zaproszonymi goścmi

co miesiąc staramy się zaproponować naszym klientom spotkania z interesującymi osobami, nie tylko ze świata TV, ale też internetowej, kulinarnej blogosfery. Są to autorki książek kulinarnych czy szefowie kuchni.

Babski wieczór

zajęcia te będą odbywać się tylko wieczorami raz w miesiącu wg kalendarza. W miłej atmosferze ugotujemy potrawy, zapalimy świeczkę i kadzidełko, obgadamy wszystkie celebrieties, ponarzekamy, poplotkujemy, poruszymy typowo babskie sprawy a na koniec powiemy „cześć„ cellulitowi i zjemy pyszną kolację. Zajęcia będą trwać ok. 2,5 h.

Warsztaty tematyczne z profesjonalnymi kucharzami

to warsztaty tematyczne, dotyczące danego produktu lub dziedziny, w której specjalizują się kucharze profesjonalni, np. „Wołowina”, „Ryby”, czy „Nowalijki”. Kucharze profesjonalni przekażą nam swoją wiedzę oraz pokażą jak ciekawie połączyć po mistrzowsku komponenty aby na talerzu wyszło nam małe dzieło sztuki.

Warsztaty Sushi

warsztaty te przeznaczone są dla osób zaczynających swoją przygodę z rolowaniem sushi oraz tym po prostu, którzy sushi lubią jeść. W grupie krok po kroku pod okiem prowadzącego poznamy najbardziej popularnych formy sushi (maki, futomaki, nigiri, uramaki), ugotujemy japońską zupę miso oraz przygotujemy omlet tamago.

W ciągu 5 lat odwiedzili nas np :

  • Kurt Scheller
  • Maia Sobczak z Qmam kaszę
  • Samar Khanafer – pół libanka , finalistka II edycji Masterchefa , autorka książki ” Hummus, zaatar i granaty
  • Dawid Szkudlarek – gorzowski kucharz, nauczyciel zawodu w gorzowskim Gastronomiku, zwycięzca kulinarnego show ” TOP CHEF “
  • Kasia Suda-Tomaszkiewicz – czyli Madame Caramel – znawczyni francuskiego cukiernictwa z Poznania
  • Sylwia Sobiegraj Cake Designe
  • Alicja Rokicka – czyli Vegan Nerd – II wegański blog w blogosferzeSatnam Nagarwala – hindus z 30 letnim stażem, gotujący na całym świecie
  • Manuela Gołąb – finalistka II edycji Masterchefa
  • Ina Rybarczyk – czyli wegańska blogerska z True Taste Hunters
  • Dominika Wójciak – zwyciężczyni III edycji Masterchef
  • Inessa Kim – koreanka etniczna, uczestniczka II edycji TOP Chef
  • Dawid Łagowski- finalista VI edycji TOP Chef, szef kuchni Pałacu Mierzęcin
  • Anna Zborowska – blogerka ” Słodkich Inspiracji ” , cwierćfinalistka programu ” Bake off ” w TVP 1
  • Agata Anioł – blogerka ” Kuchni w formie” , wieloletni członek ” Slow Food Youth Wrocław “
  • Tamuna Kiladze – rodowita gruzinka, od 5 lat mieszkająca w Polsce i propagująca kuchnię Gruzji
  • Rafał Drzewiecki – cukiernik z Sweet Magic
  • Nestor Grojewski – szef kuchni mieszkający 30 lat w Rzymie
  • Gieno Mientkiewicz – znawca serów zagrodowych