Dla dorosłych

Szczegóły Warsztatu

  • Let's Cook
  • 11 maja 2020
  • poniedziałek, 18:00 do 21:00

    Contact event manager

    1 2 3 4

    Bilety

    • 210 zł Bilety 14 pozostało
    Kup Bilet

    Zamów bilety

    Bilety
    14
    210 zł
    One time registration allowed for this ticket
    0 zł
    Dziękujemy za udział

    WIOSENNE SERY Z GIENO MIENTKIEWICZEM

    Gorzów Wlkp., ul. Niepodleglości 26 /H19-20

    poniedziałek, 18:00 do 21:00
    11 maja 2020

    000000

    WIOSENNE SERY Z GIENO MIENTKIEWICZEM

    Gorzów Wlkp., ul. Niepodleglości 26 /H19-20

    poniedziałek, 18:00 do 21:00
    11 maja 2020

    PRINT

    Chcecie się nauczyć robić sery? To nie jest tak trudne jakbyście sobie wyobrażali.

    Większość potrzebnego sprzętu posiada każda domowa kuchnia, a jeśli czegoś brakuje, bez trudu można zamówić przez Internet. Reszta jest wiedzą i doświadczeniem, najważniejsze jest aby zacząć.

    Wiosenne serki z płatkami kwiatów i ziółkami

    Wiosna jest wyjątkowa również dla serowarstwa. Niezrównane łąkowe mleko ale i możliwość ozdobienia serków niezwykłymi dodatkami. To okazja nauczenia się, jak do serowarstwa wpuścić powiew sezonowości.

    Na tych warsztatach zrobimy podpuszczkowe młode serki w iście wiosennej szacie. Urocze maluszki kwitnące jak łąka i te ziółka, szczaw, pachnąca pokrzywa, koniczyna…

    Serki zaszczepimy szlachetną pleśnią aby, jeśli oczywiście poleżą, pomiędzy kwiatkami porosły meszkiem.
    Coś ugotujemy i oczywiście coś spróbujemy. Nowy sezon to nowe doznania!

    Warsztaty “ABC Serowarstwa” to kilka godzin czegoś więcej niż zabawa – to pierwsze kroki na drodze do serowej przygody. Trzeba uważać, bo potrafi wciągać. Szkoleniu towarzyszy degustacja unikalnych serów zagrodowych. A też coś z serem ugotujemy.

    Warsztaty poprowadzi Gieno Mientkiewicz.
    Kucharz z wykształcenia, smakosz z wyboru. Serowy ekspert.
    Autor określenia – „sery zagrodowe”, które sam zdefiniował i ustawicznie promuje. Prowadził w Kuchni+ program „Przez dziurkę od sera”. Współtworzył najlepsze wysmakowane Festiwale w Grucznie i Sandomierzu. Szkoli, prowadzi serowe warsztaty i degustacje. Doradca serowy większości topowych kucharzy.

    Oprócz wiosennych serków przygotujemy:

    – łąkowe ziółka z kozim serem
    – szparagi z siekanym jajem i sosem z sera lazur
    – lody waniliowe z sosem z koziej chałwy

    Będzie dużo o serach , o ich produkcji i rodzajach, a uczyć będziecie się od najlepszego serowara w Polsce.