Newsletter

Zapisz się do naszej listy mailingowej

DLA PRZEDSZKOLI

 

Proponujemy Państwu zajęcia w naszym studio dla grup  16-18 osób dobrane pod kątem wieku oraz kątem tematycznym. Zajęcia mogą także nawiązywać do pór roku oraz świąt , np. jesienne smakołyki , Boże Narodzenie czy wiosenne sałatki .

Taka forma zajęć stanowi doskonałe urozmaicenie i uzupełnienie wiadomości, które dzieci zdobywają w przedszkolu. Na zajęciach dzieci rozwijają swoje praktyczne  umiejętności kulinarne oraz poznają zasady prawidłowego żywienia . Jest to czas na brudzenie rąk , wąchanie przypraw oraz testowanie nowych smaków .

W czasie zajęć przedszkolaki kształcą umiejętności współpracy w grupie, czerpią radość ze wspólnego przygotowywania posiłków. Samodzielne przygotowanie potraw jest dla dzieci bardzo atrakcyjne , sprawia im wiele radości i zachęca do konsumpcji.

Dzieci najczęściej przygotowują sałatki, kanapki, surówki , pieką proste ciasteczka , przyrządzają proste desery oraz doskonalą umiejętność nakrywania do stołu a także kulturalnego zachowywania się przy nim podczas konsumowania wspólnie przygotowanych potraw i smakołyków.

DLA SZKÓŁ

Zajęcia kulinarne dla szkół mają charakter praktyczno-teoretyczny i są uzupełnieniem zajęć wychowania technicznego . Uczniowie poprzez te zajęcia usprawniają się manualnie poprzez : krojenie, obieranie, ugniatanie, mieszanie , smarowanie i inne .

Wybór tematyki zajęć jest praktycznie nieograniczony . Rozmawiamy o zdrowym żywieniu , sezonowości w kuchni , kuchniach świata czy zasadach savoir-vivre’u. Menu możemy dostosować do tematów , o których dzieci uczą się na lekcjach geografii czy historii.

Podczas zajęć gotujemy , spożywamy wykonane potrawy oraz wspólnie sprzątamy kuchnię.

Dzieci uczą się samodzielności w kuchni, zapoznają się z nowymi smakami i przyprawami .

 
 
Partnerzy
  •